Skrevet av Sverre den 29.01.2010
“Endre for å bevare” er et godt gammelt konservativt slagord. Man skal endre i sakte fart for å bevare samfunnets struktur som oppleves som positiv. Jeg har i noen sammenhenger omtalt meg selv som en konservativ sosialdemokrat, et begrep som kanskje gir feil assosiasjoner. Jeg mener ikke at jeg befinner meg på Arbeiderpartiets høyreside, snarere tvert imot. Jeg er opptatt av å “bevare for å endre”.
Det norske samfunnet har kommet veldig langt. Kvinners likestilling økonomisk og sosialt har gradvis gått riktig retning, velstanden er høy og bedre fordelt enn i de fleste land og den sosiale mobiliteten er høy. Gode velferdsordninger drevet fram av venstresida men gjort mulig av en bred allianse mellom arbeidstakere, arbeidsgivere og det politiske flertallet i hele etterkrigstiden. Her har også det meste av høyresiden vært med, med varierende engasjement. Konservativ tankegang har integrert tanken om at det er bedre å skape et bredt samarbeid enn å risikere ustabilitet på bakgrunn av store sosiale forskjeller. Den høye arbeidskraftproduktiviteten har også vært med på å skape gode konkurransefortrinn.
Dagens høyreside (også den markedsliberalistiske tenkningen som noen ganger får herske Arbeiderpartiets høyreside) er etter min mening ikke en troverdig konservativ bevegelse som vil reformere med forsiktige skritt. Dagens norske høyreside er opptatt av tidvis radikale nyliberale eksperimenter som setter de fremskritt det norske samfunnet har gjort på spill.
(more…)
Ideologi, Velferd
Skrevet av Sverre den 27.01.2010
Ukens bilde ble denne gangen tatt på en liten rundtur rundt Nidarosdomen på vei fra byen til kontoret på Gløshaugen. Et fortvilt steinansikt ser ut over Marinen og Nidelva fra sørveggen på Nidarosdomen. Dette ekstremt følelsesfulle uttrykket fascinerte meg virkelig.
Det er alltid nye detaljer å finne på den eneste skikkelige katedralen vi har i Norge.
Ukens bilde
Skrevet av Sverre den 26.01.2010
Sist var det blant andre mine partikamerater fra Nord-Trøndelag Bjarne Håkon Hanssen og Ketil Lindseth som fikk ungjeld unngjelde. Denne gangen har NRK tatt for seg en lang liste politikere som har hoppet fra politikken til kommunikasjonsbransjen der de får betaling for å hjelpe folk å få politisk innflytelse. Kan det skape habilitetskonflikter? Ja, såklart. Kan vi klandre dem for det? Egentlig ikke.
En rekke av de politikerne som gjør dette (dog ikke alle) er politikere som stort sett ikke har drevet med annet enn politikk. Kanskje har de klart å karre til seg en del studiepoeng fra et universitet, men det meste av sin yrkeserfaring har de gjerne først fra politiske ungdomsorganisasjoner, deretter fra parti, storting og regjering. Hva er så deres kompetanse? Jo, først og fremst innsikt i politiske beslutningsprosesser, påvirkningsmuligheter og nettverk. Dette er det de kan og det som gjør dem ettertraktet som arbeidstakere. Uten en annen karriere å falle til bake på så er det helt naturlig at de trekker til denne bransjen når de legger politikken på hylla.
(more…)
Norsk politikk
Skrevet av Sverre den 19.01.2010
Den “partinøytrale” Adresseavisen, sammen med blåblogger Svein Tore Marthinsen, jobber hardt nå for å bygge opp under forestillingen om at det rødgrønne samarbeidet i Trondheim er i ferd med å slå sprekker. I dagens Adressa er både lederen og en kommentar av Siri Wahl-Olsen viet dette formålet i tillegg til at man prøver så godt man kan å få Arbeiderpartiets leder Rune Olsø til å si at Arbeiderpartiet like gjerne vil samarbeide med Venstre og KrF.
Høyreavisa Adressa prøver nok å jobbe for at det rødgrønne samarbeidet i Trondheim skal lide samme skjebne som det rødgrønne fylkessamarbeidet i Nord-Trøndelag som havarerte da det ble kjent at Senterpartiet hadde forhandlet med andre bak ryggen på sine samarbeidspartnere fra Ap og SV.
(more…)
Norsk politikk, Trondheim
Skrevet av Sverre den 17.01.2010
Starten av januar har vært preget av at veldig kaldt vær i Trondheim. I uke 2 fikk vi et par dager med fuktig luft før det igjen ble sprengkaldt og klarvær. Det førte til at stort sett alt var dekket av et lag med rim. Her ser dere et tre ved Åsvang i Trondheim.
(more…)
Ukens bilde
Skrevet av Sverre den 17.01.2010
Nytt år, nye ideer. Årets idé er å ta minst ett bilde i uka som er godt nok til å publisere her på bloggen. Derfor prosjektet “ukens bilde”. Premisset er at det skal være et bilde jeg har tatt den uka. Hver uke hele 2010. Det blir ikke nødvendigvis det beste bildet, men gjerne et bilde som forteller noe om den uka, den årstiden eller hva som helst egentlig.
(more…)
Ukens bilde
Skrevet av Sverre den 09.01.2010
Når man har influensa kan man få tid til slike ting som å lese hele høringen om datalagringsdirektivet midt på natta. Det er 60 sider med ganske interessant lesning for den som er interessert. Det overbeviste meg imidlertid ikke om å bli noen tilhenger.
For det første legger høringen svært lite fokus på de prinsipielle sidene ved saken. Den anerkjenner at det kan være personvernproblemstillinger knyttet til datalagringsdirektivet, forteller mye om hvordan dataene skal behandles sikkert og prøver å fortelle at “det er ikke så farlig, sjø”. Utgangspunktet synes å være motsatt av det man kan forvente, nemlig at den som vil innføre en ny ordning må argumentere for hvorfor denne ordningen er nødvendig. Justisdepartementets utgangspunkt er “hvorfor ikke?” Det argumenteres i liten grad for direktivet i prinsipielle ordelag, det framstår for meg som nødvendigheten av direktivet omtrent er tatt for gitt, derfor er fokus på å berolige om noen av motforestillingene.
Det andre punktet jeg sitter igjen med etter en første gjennomlesing gjør meg mye mer skeptisk. (more…)
Norsk politikk
Skrevet av Sverre den 08.01.2010
Adressas faste gjesteskribent Johan O. Jensen blander seg inn i sykelønnsdebatten – med begge beina i salaten. Han kunne ikke komme med sitt planlagte angrep, etter som Stein Erik Hagen kom han i forkjøpet – en mann man ikke vil hoppe etter. Så han prøver tilsynelatende å være nyansert i stedet, inntil han kommer med følgende våsete utsagn:
Sykelønnsordningen er først og fremst til for de syke, de som av tusen grunner ikke makter å gå på jobb. Det er innlysende. Men offentlig statistikk viser at 20 prosent av de som er sykemeldt, ikke har søkt annet arbeid. Halvparten av dem igjen sier at de heller aldri har tenkt å gjøre det. Snakker vi om fallende arbeidsmoral eller det man i gamle dager kalte “skoft”?
Jensen kan umulig ha tenkt skikkelig igjennom det han skriver. Som han sier – sykelønnsordningen er til for de som ikke makter å gå på jobb, de som er for syke. At 20 prosent av de som er for syke til å jobbe ikke søker ny jobb er da knappest en faretruende høy andel? Selvsagt er det mange av de syke som faktisk ikke er friske nok til å jobbe – ei heller i en annen jobb. Hvordan det kan brukes som et bevis på “skoft” blir for meg helt uforståelig.
(more…)
Norsk politikk
Skrevet av Sverre den 05.01.2010
I et anfall av akutt litteraturmangel i jula gikk jeg til innkjøp av Makta midt imot. Kampen om EU og Arbeidarpartiets sjel av Kjell-Erik Nordenson Kallset på den lokale bokhandelen. Boka, siste skudd på stammen fra Manifest forlag, er en historisk gjennomgang av EU-kampen i 1994, med spesielt fokus på den interne kampen i arbeiderbevegelsen. Kampen i 1971 blir også kjapt behandlet som bakteppe for 94-avstemmingen.
For en som stort sett ikke kjøper hardcover-bøker var prisen noe stiv, men den er knakende godt skrevet. Derfor mener jeg boka var verdt pengene selv om den ser ut til å ha noen mangler jeg har kommentert lenger ned.
(more…)
Anmeldelser, EU, Norsk politikk