Skrevet av Sverre den 30.09.2009

…mer kirkevalgrot

En ubekreftet melding mottat via Facebook fra bispedømmerådskandidat Petter Normann Dille sier nå:

[..]jeg hørte imidlertid tidlig at en hel del av stemmene ikke var kommet ned til oslo der opptellinga foregikk. hele 5% av stemmene i nidaros kom ikke fram i tide. derfor måtte en ny opptelling til i dag. de 5% ga meg vind i seilene som gjorde at jeg suste inn på en fast plass!

At 5% av stemmene var borte da valgresultatet ble offentliggjort er jo litt spesielt for å si det mildt…

På den positive siden er Peter Normann Dille en av de mer liberale kandidatene til valget, en mann som forhåpentligvis kan være med å sørge for at vi ikke får noe mørkemannsstyre i Den Norske Kirke. Hvem han eventuelt har skviset ut blir det jo også interessant å se…

Norsk politikk 0 kommentarer

Skrevet av Sverre den 29.09.2009

Kirkedemokrati til strykkarakter

NidarosdomenI år skulle være året for det store demokratiske gjennombruddet i Den norske kirke. De av oss som ønsket at de folkevalgte fortsatt skulle ha makt over kirken tapte, men det skulle erstattes med et folkestyre innad i kirken. Kirken skulle bevise at den ikke ville bli ødelagt av et konservativt mørkemannsvelde slik mange av oss frykter. Jeg er ikke overbevist.

I Nidaros bispedømme fikk vi et konservativt bispedømmeråd som er opptatt av at kirken skal vurdere folks seksuelle legning før vi kan velsigne deres kjærlighet og gi den formelle rammer. 3 av 4 leke (dvs. lekfolk – ikke kirkelig ansatte, valgt av de “vanlige” medlemmene av statskirken) medlemmer av bispedømmerådet har tatt et klart standpunkt mot at kirken skal la homofile få gifte seg. Tidligere ordfører i Trondheim, Anne Katrine Slundgård er det hederlige unntaket. (more…)

Norsk politikk 2 kommentarer

Skrevet av Sverre den 24.09.2009

Hatuniversitet?

NTNU har satt i gang en forelesningsserie om konflikten mellom Israel og Palestina. Den ærklærte intensjonen er å tilføre forskningsbasert kunnskap til debatten. Dette er et tverrfaglig initiativ fra NTNU-forskere som trekker til seg storheter som Stephen Walt fra Harvard, Moshe Zuckerman fra universitetet i Tel Aviv og Ilian Pappé fra universitetet i Exeter i tillegg til flere store norske navn.

En organisasjon som kaller seg Scholars for Peace in the Middle East var blant de første som fanget opp denne forelesningsserien og sporenstreks stemplet NTNU som “A Norwegian hate university”. De har blant annet også startet en aksjon med kommentarer på NTNU-rektor Torbjørn Digernes’ blogg. Et annet nettsted som kastet seg på hylekoret var bloggen “Norway, Israel and the Jews”.

Sistnevnte stiller seg uforstående til organisator Morten Levins (som forøvrig har jødisk bakgrunn) uttalelser om at det er “sterke krefter” som prøver å kvele all informert debatt om Israel. De lurer på hvem disse sterke kreftene er, og om det kanskje er en mørk konspirasjon?

(more…)

Midtøsten, Trondheim 7 kommentarer

Skrevet av Sverre den 23.09.2009

Har SV lært seg å forhandle?

Det er ikke bare hvem som skal være medlemmer av regjeringen det skal forhandles om etter valget. Det skal også forhandles om politikk. Jeg vet ikke om det skal forhandles på Soria Moria denne gangen også, eller om de bruker møterommet på Statsministerens kontor, men det kommer nå litt på det samme. Bård Vegard Solhjell omtaler det i alle fall som Soria Moria 2, og han er en av dem som skal forhandle.

Når han sammen med Kristin Halvorsen og Audun Lysbakken skal inn og forhandle så håper jeg de har lært av forrige gang og av dette valget. Jeg håper SV satser på forskning og høyere utdanning, miljø og innvandrings- og asylpolitikken. (more…)

Norsk politikk, Valg09 2 kommentarer

Skrevet av Sverre den 20.09.2009

Hva blir det til med forskningen?

Jeg er uenig med forskningsrådsdirektør Arvid Hallén som synes forskning og høyere utdanning fikk nok oppmerksomhet i valgkampen. Forskning og høyere utdanning skaper ikke nødvendig engasjement.Jeg sitter igjen med inntrykket av at ingen utenfor sektoren bryr seg. Valgomatene er kanskje ikke godt for så mye, men det er betegnende for fokuset i valgkampen at de var blottet for spørsmål om høyere utdanning og forskning.

I forige stortingsperiode hadde vi det beryktede “hvileskjæret”, som heldigvis ble rettet opp mot slutten av perioden.  NTNU-rektor Torbjørn Digernes spår ikke om framtida, men han håper den nye regjeringserklæringa vil ha nye ambisjoner. Etter fadesen Djupedal er det ingen av universitetsrektorene som vil snakke stygt om Tora Aasland. Heller ikke jeg. Aasland er en statsråd som forstår sektoren hun skal være leder for.

Alle synes å være enige i at forskning og høyere utdanning er noe vi trenger for å ha noe å leve av i framtida. Likevel synes det ikke som det nødvendige engasjementet til en satsning som monner finnes noe sted. Vi trenger mer enn ambisjoner og visjoner. Vi trenger  en satsning på forskning og høyere utdanning, som betyr at vi trenger noen som kan vekke begeistring og engasjement rundt visjonene. Det virker ikke som vi har noen slike i dag…

Utdanning, Valg09 1 kommentar

Skrevet av Sverre den 18.09.2009

Hvordan Huseiernes landsforbund gikk glipp av et medlem

huseiernes_logoJeg har sammen med mine søsken arvet et hus. Derfor tenkte jeg det var en god idé å melde seg inn i Huseiernes Landsforbund. Mulighetene til juridisk rådgivning, medlemsrabatter og andre ordninger virket som at de kunne gjøre dette til et fornuftig valg. Som vanlig tok det meg imidlertid litt tid å gå fra beslutning til handling. Heldigvis.

I tiden før valget ble jeg nemlig oppmerksom på en serie med radioreklamer. Fullt utstyrt med skremselspropaganda om eldre som må ta opp lån for å betale skatten sin gikk leder Peter Batta i spissen for et korstog mot eiendomsskatten. Til slutt oppfordrer han det norske folk om å bruke stemmeretten for å bl i kvitt den. De nevner ikke eksplisitt de borgerlige partiene, men det er en kjensgjerning at det er disse som jobber iherdig mot eiendomsskatten. (more…)

Norsk politikk, Uten kategori 0 kommentarer

Skrevet av Sverre den 17.09.2009

Regjeringskabalen

regjeringskabalEt nytt valg er vunnet, det er nye styrkeforhold mellom partiene i regjering, folk har falt i unåde eller jobbet seg tilbake inn. Det er på tide å omorganisere regjeringen. Kommentatorer og bloggere overøser oss med spådommer om hvem som går hvor. Hvor Trond Giske skal gå synes å være et veldig populært tema blant alle andre enn kultursektoren som gjerne vil beholde ham. Hvem vil vel ikke beholde mannen som ble plassert i et “lett” departement og klarte å snu det til å bli et av regjeringens store satsningsområder? Men hvem kan egentlig gjette hva som kommer til å skje?

Denne gangen (som gjennom den siste perioden) vil nok den hete poteten være Kunnskapsdepartementet. Mange sterke interessegrupper har sterke meninger om hvordan det bør organiseres. Det kan bli et departement med en eller to statsråder, derav en kan være Giske eller ikke,  det kan bli delt i to, få nye oppgaver eller færre. Kristin Clemet påpeker hvorfor akkurat dette er så interessant:

Nå vil tydeligvis alle ha Kunnskapsdepartementet. Det er forståelig. Det er et “tungt” departementet, fordi utdanning og forskning krever store budsjetter. Det er også et viktig departement, fordi utdannings- og forskningspolitikken blir stadig mer sentral i vårt kunnskapsintensive samfunn. Og det er politisk viktig, fordi skole og utdanning stadig står øverst på velgernes dagsorden. Dessuten virker ikke oppgaven like umulig som f.eks. helsepolitikken, som ser ut til å være en never ending story.

(more…)

Norsk politikk, Utdanning, Valg09 0 kommentarer

Skrevet av Sverre den 15.09.2009

Det er en god dag å være sosialdemokrat!

apledelsenSeiersrusen begynner å legge seg etter ei natt med feiring. Velgerne har talt. De har valgt å satse videre på fellesskapsløsninger heller enn markedsliberalistiske eksperimenter. I Trondheim fikk Arbeiderpartiet over 40 prosent, i min hjemkommune Verdal over 5o! Det er en god dag å være sosialdemokrat.

Jeg har observert litt av hvert i løpet av en lang valgnatt. En av tingene er hvor ekstremt dårlig NRK var på å forutsi valgresultatet, eller snarere hvor dårlig Synovate var på deres vegne. Selv NRKs egne folk antydet at valgdagsmålingen måtte være på jordet når man sammenlignet med de andres. Svein Tore Marthinsen har tallene.

Personlig skulle jeg ønsket meg et mye sterkere SV. Arbeiderpartiet trenger et SV som kan være vår dårlige samvittighet på blant annet miljø og innvandring. Heldigvis ser det i alle fall ut som om det blant de SVerne som kom inn er mange veldig flinke folk som forhåpentligvis kommer til å gjøre en god jobb med dette. Gratulerer til Snorre Valen, Audun Lysbakken og dere andre. (more…)

Valg09 0 kommentarer

Skrevet av Sverre den 14.09.2009

Valgvake online

I løpet av kvelden vil i alle fall jeg følge intenst med på utviklingen, først og fremst fra Arbeiderpartiets valgvake i Trondheim. Her vil jeg rapportere underveis. Oppfordrer andre valgvakere i Trondheim til å slenge seg på via Twitter med #valgvaketrd

Valgvake

Trondheim, Valg09 0 kommentarer

Skrevet av Sverre den 11.09.2009

Til høyre eller til venstre? Nå skal vi bestemme.


Stem på meg i bloggvalget 2009

Politikk er aldri så kjedelig som når det er valgkamp. Det er ikke spesielt givende å høre politikere sitte i ørkesløse TV-debatter og gjenta sine forhåndsprogrammerte politiske standpunkter til hverandre. Det er heller ikke spesielt interessant å diskutere de populistiske utspillene som hagler fra alle partier i deres jakt på velgernes gunst. Men snart er det over. I dag er det siste frist for forhåndsstemming, på mandag slippes de siste konvoluttene ned i stemmeurnene. Da skal det avgjøres hvem som blir sittende ved roret de neste 4 årene.

Men hvem skal man stemme på? Jeg anbefaler deg faktisk å legge til side alt det du har hørt utbasunert de siste fire ukene. Det er ikke hva de klarer å overgå hverandre i lovnader mot slutten av en fireårsperiode som teller. Det som teller er hvem du stoler på. Hvem du tror kommer til å bringe samfunnet framover i riktig retning. Hvem som har det riktige grunnsynet og er i stand til å styre landet på den måten du ønsker. Hvilken vei skal vi gå?

[youtube SvzU-1EymAI]

(more…)

Valg09 0 kommentarer

Abonner på denne bloggen:

Abonner via RSS-feed
Hva er RSS?

..eller, abonner via epost:
“Det er ikke tilstrekkelig å si at politikk er det muliges kunst. Den skal være noe mer. Den politikk som er i pakt med fremtiden, må gå ut på å gjøre mulig i morgen det som er umulig i dag.”
‐ Carl Joachim Hambro
© Det politiske dyr | Theme: Politikkdyr, basert på BloggdesignsTWO av Bloggdesigns.no

Bad Behavior has blocked 375 access attempts in the last 7 days.

Bad Behavior has blocked 375 access attempts in the last 7 days.