Skrevet av Sverre den 24.07.2009

Skatte-vås fra NHO

NHO er en solidaritetsorganiasjon som vil ta vare på de svake i samfunnet. De stakkarene som drives på flukt fra sitt eget land av et umenneskelig skattepress. Slike som Stein Erik Hagen. På stortingsvalgbloggen til NHO når Baard Meidell Johansen nye høyder i slike offer-framstillinger. Ikke bare er tankegangen absurd – argumentasjonen er direkte villedende.

Hans argument er som følger:

Hagen betalte 10 millioner i skatt i 2007. Som privatperson. I tillegg kommer overskuddsskatt i bedrifter han eier.  Anta at hans 20 milliarder er i et selskap med 4 milliarder i overskudd i 2007 – ikke urimelig i et godt år. Det blir faktisk over 1 milliard i skatt på Hagens 20 milliarder.

La meg bruke hans logikk med meg selv som eksempel:

Jeg er student med jobb på si. Hadde drøyt 120 000 i inntekt i fjor og betalte drøyt 20 000 i skatt av dette. Jeg har litt penger i arvede aksjer og et studielån som vokser seg stadig større. I tillegg har jeg arvet et hus sammen med mine søsken. Som annen fast eiendom er den skattbare verdien mye mindre enn den reelle. Jeg regner med Hagen også nyter godt av dette, men for argumentets skyld skal jeg heller legge inn den reelle verdien. Da kommer jeg fortsatt ut med mindre enn 100 000 i pluss.

Etter NHOs logikk: Av min formue på 100 000 betaler jeg 20 000 i skatt! Shock and horror! Hele 4 ganger så høy andel som Hagen!

Selvsagt er dette bare vås. Hagen skatter ikke 1 millard av sin formue på 20 milliarder. Hagen betaler skatt av overskuddet i sine selskaper. En mye mindre andel enn det vanlige lønnstakere betaler i skatt av sine lønnsinntekter. Selvsagt svir det for oss andre om han stikker til utlandet for å slippe å betale sin andel til fellesskapet. En milliard i året er mye tapt i velferd. Men skal vi la han presse oss for penger bare fordi han vil være mindre solidarisk enn alle andre? Heldigvis forhandler ikke Kristin med utpressere.

Norsk politikk, Valg09 2 kommentarer

Skrevet av Sverre den 22.07.2009

Hvordan velges egentlig dette Stortinget?

Vet du egentlig hvordan stortingsmandatene fordeles mellom partiene etter valget? Både distrikts- og utjevningsmandatene?

Svarte du ja tør jeg påstå at enten: A. Du lyver, B. Du tar feil eller C. Du er en del av et svært lite mindretall blant norske stemmeberettigede (og for den saks skyld politikere).

Personlig har jeg har slitt meg gjennom noen valgkamper og har nesten en mastergrad i statsvitenskap. Jeg var også litt usikker når jeg tenkte over det. Etter litt research byr jeg derfor på litt voksenopplæring:

(more…)

Valg09 8 kommentarer

Skrevet av Sverre den 17.07.2009

Hvorfor SV er bra for Arbeiderpartiet

Bjørn Jarle Røberg-Larsen mener SV er den største trusselen mot en Arbeiderparti-dominert regjering, og har fått Dagbladet til å bite på agnet. Man skulle tro dette var en nyhet plantet av høyresiden i norsk politikk for å så splid rett før valget og får oppmerksomheten bort fra den totale mangelen på samarbeid på høyresiden. Han lykkes i det miste i å provosere SVere som Christer Gulbrandsen som går til motangrep med påstander om “arrogante arbeiderpartifolk”.

Selvsagt skal Røberg-Larsen stå fritt til å fronte sine meninger, selv om de skaper problemer for eget parti, men analysen hans synes å være grunnleggende feil. Arbeiderpartiet står vesentlig sterkere i oppslutning nå enn vi gjorde før vi gikk inn for et rødgrønt alternativ. Vi ser ut til å få en oppslutning rundt ti prosent høyere enn katastrofevalget i 2001. Et katastrofevalg som inntraff da Arbeiderpartiet, inspirert av Tony Blair og Anthony Giddens skulle prøve å bli “moderne” og mer markedsrettet, med andre ord mer lik Høyre. I en tid da de sosialdemokratiske partiene i de fleste landene rundt oss sliter virker det merkelig å mene at dette er et tegn på at velgerne straffer oss. (more…)

Valg09 2 kommentarer

Skrevet av Sverre den 16.07.2009

Knudsen, FrP og den brede kulturen

Ulf Erik Knudsen gjør et tappert forsøk i Dagsavisen på å forsvare FrPs kulturpolitikk. Og jeg er villig til å gi ham poeng for saklighet. Han prøver å overbevise oss om at FrP har en kulturpolitikk og at de mener det godt. Det betyr ikke at det er god politikk.

FrP følger den etter hvert så kjente FrP-koden. De prøver å skape et skille mellom “oss”, folk flest, og “dem”, eliten. Folk flest vil ha amerikansk actionfilm og Ole Ivars. Eliten vil ha sære kunstfilmer som ingen skjønner noe av og opera. FrP vil ikke bryte ned kulturnorge, de vil bare satse på det folk  flest  i stedet for eliten. En enkel og besærende tankegang. Men den har en del viktige huller. (more…)

Norsk politikk, Valg09 0 kommentarer

Skrevet av Sverre den 15.07.2009

Datalagringsdirektivet og nett-inkvisisjonen

Datalagringsdirektivet opptar mange bloggere og vekker motstand fra SV til FrP. Etter et kjapt søk på datalagringsdirektivet på Valgprat. no finner jeg en hel horde med innlegg, men ikke et eneste som ser ut til å være positivt.

Jeg har selv vært mye i tvil om hva jeg skal mene om dette. Jeg har vært skeptisk, men hvor ille er det egentlig? Er det noe jeg prioriterer å engasjere meg i? At trafikkdata lagres er i seg selv ikke et stort problem så lenge jeg har tillit til at de ikke misbrukes. Men nå begynner den tilliten å bli tynslitt. Etter de statlige tilsynenes rolle i forbindelse med den private nett-inkvisisjonen begynner jeg nå å tvile på statens rolle til å ivareta personvernet vårt. Skepsisen har nådd selv en ikke-paranoid stats-positiv sosialdemokrat som meg selv som stort sett ikke har så store motforestillinger mot å dele informasjon på nett.

(more…)

Blogging, nett og media, Norsk politikk 15 kommentarer

Skrevet av Sverre den 13.07.2009

Manifest Analyse – har det noen funksjon?

For et par uker siden ble den nye tankesmien Manifest Analyse lansert. Har vi bruk for noe slikt? Ja, mener jeg så lenge det blir gjort på riktig måte.

Paul Chaffey forteller i Dagsavisen i dag hvorfor han mener den ikke vil fungere som en motvekt mot Civita på høyresiden. Først og fremst er det fordi han mener den ikke har noe nytt å komme med, at den ikke har noe tomrom å fylle på samme måten som Civita har. Han viser også til Magnus Marsdal som en frontfigur som ikke kan klare å ha den samlende rolle på venstresiden som Civita prøver å ha på høyresiden.

Mitt inntrykk av Marsdal ser ut til å være det samme som Chaffeys. Han føyer seg inn blant de på den “radikale venstresiden” i Norge som er mer opptatte av å rakke ned på oss klasseforædere i Arbeiderpartiet enn å komme med konstruktive innspill i norsk politikk og gi venstresiden slagkraft.

Men jeg må si jeg mener Chaffey er kjapt ute med å dømme et initiativ som knapt har forlatt tegnebrettet og ikke engang fått en skikkelig nettside på beina enda. Magnus Marsdal er assosiert med tankesmia, men han er ikke leder og det gjenstår å se om han vil bli den ledende frontfiguren. Det gjenstår også å se hva slags tanker Manifest kommer til å komme med og hvilke spørsmål de vil stille. Det er mulig Chaffey sitter på mye mer informasjon enn jeg gjør, men jeg velger å vente og se hva de har å komme med før jeg avskriver dem som en flopp.

Jeg mener vi trenger mer ideologisk tankegang som er frikoblet fra både partiene, dagspressen og fagbevegelsen på norsk venstreside. Det kan være den nisjen Manifest Analyse trenger. Det store faremomentet kan komme til å bli at de er for tett knyttet til fagbevegelsens organisasjoner som står for mye av finansieringen av tankesmia. Blir de et talerør for LO er jeg enig i at de ikke vil være noe nytt. LO er en organisasjon som er god til å få sine synspunkter ut allerede. En annen fare kan komme til å bli nettopp det Chaffey påpeker, at de blir for preget av den konfronterende og sensasjonalistiske stilen til Marsdal.

Jeg håper imidlertid både fagbevegelsen og tankesmia selv ser seg tjent med en uavhengig aktør som evner å sette dagsorden der det trengs og som prøver å virke imøtekommende og samlende for hele den norske venstresida. Inntil det motsatte er bevist ønsker jeg dem velkommen i den norske samfunnsdebatten og lykke til!

Uten kategori 0 kommentarer

Skrevet av Sverre den 13.07.2009

Amerikansk Unge Høyre-rap

En liten godbit for oss politiske nerder:

En rap fra to college-gutter som karakteriserer seg som “young conservatives”, ikke ulikt Unge Høyre her hjemme. Blant ting du ikke hadde forventet å høre i en rap-låt:

Three things taught me conservative love:
Jesus, Ronald Reagan, plus Atlas Shrugged
Saving our nation from inflation devastation
On my hands and my knees praying for salvation

[youtube lkeZ2P4SiY8]

(more…)

USA 5 kommentarer

Skrevet av Sverre den 11.07.2009

Spark dem som ligger nede

Bekymret sitter Per og Per-Willy på partikontoret og ser på prognosene for valget. De har møte for å legge valgkampstrategi.

sandberg_amundsen“Det går for tregt. Alt oppstyret rundt Valgcampen har begynt å lagt seg, vi trenger noe nytt,” sier Per på sin litt utvaskede Levanger-dialekt.  “Har du noen gode ideer, Per-Willy?”
“Har vi noe liggende i spark-skuffen da?” spør Per-Willy mens han kikker bort på den velbrukte skuffen borte ved kneet til Per. SPARK TIL DEM SOM LIGGER NEDE står det med store bokstaver. Dem har Geir satt på med labelmakeren de kjøpte i fjor. Under har han satt på en advarsel: BRUKES KUN I DÅRLIGE TIDER OG FØR VALG.
“Per Arne var innom og hentet noe herfra i går,” svarer Per.
“Hva da?”
“Han tok med noe om sosialklienter. Tenkte vi kunne få dem opp om morran. Uten å plage dem ut på kurs og tiltak og slikt som Bjarne Håkon bruker å mase med. De er jo late, men med dette forslaget kan vi skille klinten fra hveten. De som er uhelbredelig late vil gi opp og miste støtten, mens de andre jo er på beina. Da klarer de seg sikkert selv etter hvert.” Per virker fornøyd med tanken. “Det er populært nå som det er finanskrise og arbeidsledighet og sånn. Per Arne kom i VG og greier.” (more…)

Valg09 0 kommentarer

Skrevet av Sverre den 10.07.2009

Se mot Marokko?

rabab_amidane2_509_maria_fonfara

Rabab Amidane (foto: Maria Fonfara)

Anne Appelbaum skriver i Dagsavisen (kun i papirutgaven) 4. juli under overskriften “Se mot Marokko” der hun prøvde å framstille Marokko som et land som skiller seg ut. Styrt av en konge som hevder å nedstamme i direkte linje fra Muhammed, men med selvinnsikt nok til å sette ned en “sanhetskommisjon” som skulle rydde opp i de overgrep begått av hans far. “Som eneste land i regionen har Marokko innrømmet å ha begått kriminelle handlinger” skriver hun. Jeg er enig i at vi bør se mot Marokko, men ikke med det blikket Appelbaum foreslår. (more…)

Internasjonal politikk 0 kommentarer

Skrevet av Sverre den 01.07.2009

Høyres privatiserings-smell gir Trondheim problemer

Trondheim kommune sliter med økonomien. Dersom ikke ting snur og årets budsjett går i balanse ryker det rett på den fryktede ROBEK-lista som fører til at de kommunen blir fratatt mye av myndigheten over egen økonomi. Høyresiden roper selvsagt i hytt og pine om at det er det rødgrønne styret i byen som har skylda.

Realiteten er imidlertid at problemene først og fremst har kommet på grunn av sviktende inntekter. Inntektene som har sviktet mest er inntektene fra kommunens kraftfond. Før eide kommunen nemlig det svært lønnsome selskapet Trondheim Energiverk som de årlig fikk inn gode inntekter fra. Dette var imidlertid ikke det privatiseringskåte høyrestyret så fornøyd med. Høyre mener som vi vet at stat og kommune ikke bør ha langsiktig eierskap i bedrifter (som for eksempel Trondheim Energiverk eller Aker), men heller forvalte sine penger i kortsiktige plasseringer i penge- og aksjemarked. Derfor solgte det blå flertallet kraftselskapet i 2002 og plasserte pengene i et kraftfond som skulle gi inntekter til komunekassen i stedet.

Som vi vet har det ikke gått så bra med aksje- og pengemarkedene i det siste, og kraftfondet har tapt penger. I stedet for å gi penger inn i kommunekassa tapte fondet 389 millioner. Til sammenligning hadde Trondheim Energi AS et overskudd på 421 millioner i 2007, og halvtårsresultatet for 1. halvår 2008 viste at de bare lå an til en liten nedgang fra dette. Dette er penger som hadde kommet godt med for å unngå underskudd i kommunen i år.

Norsk politikk, Trondheim 2 kommentarer

Abonner på denne bloggen:

Abonner via RSS-feed
Hva er RSS?

..eller, abonner via epost:
“All it takes for evil to prevail is for good men to do nothing.”
‐ Edmund Burke
© Det politiske dyr | Theme: Politikkdyr, basert på BloggdesignsTWO av Bloggdesigns.no

Bad Behavior has blocked 1372 access attempts in the last 7 days.

Bad Behavior has blocked 1372 access attempts in the last 7 days.