Skrevet av Sverre den 25.06.2009

Høyre og FrP trenger ikke støtte fra sentrum

regjeringskampenEn regjering av Høyre og FrP synes som det mest reelle alternativet til enten en rødgrønn regjering. Det er lenge siden jeg sluttet å være i tvil om det. Det er ganske enkelt egentlig. Erna har sagt hun kan sitte i regjering med Siv, Siv har sagt hun ikke vil støtte noen regjering hun ikke er med i.Venstre og KrF har sagt de ikke under noen omstendighet vil støtte en regjering med Siv.

Lars Sponheim tviholder på sin drøm om en ny sentrum-høyre-regjering. Hans drøm står imidlertid og faller på at Høyre ikke vil ta sjansen på å gå i en mindretallsregjering med FrP. Dette virker som merkelig logikk. Hvorfor skulle Høyre velge å gå med i en mindretallsregjering med mindre støtte i Stortinget sammen med Venstre og KrF når de er så tydelige på at de ønsker et samarbeid med FrP. Med en mindretallsregjering har de til og med den sikkerhetsventilen at de kan få med seg de andre partiene på Stortinget til å blokkere de mest rabiate forslagene fra FrP. For Høyre burde det være tryggere enn å sitte med FrP i en flertallsregjering der de kan risikere å bli trengt opp i et hjørne og være med på å kjøre igjennom forslag de helst var foruten.

Sponheim og Høybråten prøver å få oss til å tro at det ikke vil bli noen FrP-regjering fordi de ikke støtter den.  Som Jørgen Lien påpeker i sin blogg er det ikke nødvendig med noen slik støtte. I Norge er det nemlig ikke Stortinget, men Kongen (dvs. i praksis stortingspresidenten) som utpeker regjeringen. Dersom ikke KrF og Venstre aktivt erklærer sin støtte til en rødgrønn regjering så denne får flertall vil han peke til den største regjeringsblokken i Stortinget for å danne regjering. Dette har vi presedens for med regjeringen Hornsrud i 1928. Dersom de rødgrønne ikke har flertall og Høyre og  FrP til sammen er større enn Arbeiderpartiet kan det godt bli en blå mindretallsregjering uten støtte fra hverken KrF eller Venstre. Det eneste de trenger å gjøre er å la være å aktivt støtte Arbeiderpartiet.

Sponheim er en opportunist som tar den makta han får, men jeg er tilbøyelig til å håpe at han kan komme til å støtte en mindretallsregjering med Arbeiderpartiet for å unngå FrP. At Høybråten skulle gjøre det stiller jeg meg sterkt tvilende til. Jeg ville ikke tørre å sette penger på noen av dem. Hvis de havner på vippen kan nåla svinge begge veier. Den eneste sikkerheten mot en regjering med FrP er fortsatt å stemme på et rødgrønt parti.

Valg09 0 kommentarer

Skrevet av Sverre den 24.06.2009

Siv Jensen og grunnloven

Siste kapittel i serien tåpelige spark etter alt som er muslimsk presterer nå Siv Jensen på FrPs sommerleir å lire av seg at hun skal sørge for å sette Mullah Krekar i forvaring i løpet av de første 100 dagene med en eventuell FrP-regjering.

Jeg grøsser ved tanken på at denne kvinnen potensielt kan bli norsk statsminister. Med en så dårlig forståelse av samspillet mellom den lovgivende og dømmende makt i Norge er det en skremmende tanke. Jensens tankegang minner om klassisk autoritær statstankegang som for eksempel i Malaysia der den beryktede Internal Security Act gir statsministeren rett til å fengsle alle han anser som en trussel mot rikets sikkerhet på ubestemt tid. Ikke ulikt tankegangen bak Guantanamo.

Heldigvis er det ikke slik at Stortinget setter folk i fengsel i Norge. Det er det domstolene som gjør, slik Grunnloven sier:

§ 96. Ingen kan dømmes uden efter Lov, eller straffes uden efter Dom. Pinligt Forhør maa ikke finde Sted. (Kongeriget Norges Grunnlov)

Selv ikke Siv Jensen klarer vel å få igjennom grunnlovsstridig lovgivning som får norsk politi til å lystre ordre om å arrestere Krekar i løpet av 100 dager. Dette må nok sees på som populistisk spill for galleri fra Jensen.

Norsk politikk, Valg09 1 kommentar

Skrevet av Sverre den 24.06.2009

De rødgrønne angrepsmulighetene

Svein Tore Marthinsen har på sin blogg postet en oversikt over det han anser som de rødgrønnes muligheter til å kapre mandater i valgkampen. Hans analyse konkluderer med at Ap har gode sjanser til å kapre fire nye mandater i Nord-Trøndelag, Østfold, Vestfold og Finnmark. Dessverre inkluderer dette å ta to mandater fra SV.

Selv om jeg selvsagt ser på det som positivt at mitt parti kan kapre fire mandater håper jeg likevel de rødgrønne samlet kan gjøre det bedre enn det Marthinsen predikerer. Han mener at de borgerlige ligger an til å kapre 6 mandater og dermed kapre flertallet. Da kan fort Venstre og KrFs (manglende?) prinsippfasthet i forhold til FrP bli det som avgjør hva slags regjering vi får.

Marthinsen serverer også mye annet godt snacks for politikk og statistikk-nerder. Vel verdt å ta en titt på resten av bloggen hans.

Norsk politikk, Valg09 0 kommentarer

Skrevet av Sverre den 23.06.2009

Nett-inkvisisjonen på vikende front

inquisitionSom tidligere nevnt på denne bloggen har de som tjener mye penger på film og musikk gjort et stort Newspeak-kupp[1] gjennom å få hengt begrepet “pirat” på fildeling. Jeg foreslår herved å bruke metoden deres mot dem og  innføre begrepet “nett-inkvisisjon” om det å la private etterforskere få fritt leide til å overvåke og bruke vår egen nett-tafikk mot oss.
Hvordan vet vi at det kommer til å stoppe ved ulovlig fildeling? Det er ikke lenge siden lignende metoder ble brukt i Norge for å etterforske folk med uønskede politiske sympatier[2], hvordan vet vi at ikke noen vil falle for den fristelsen når slik overvåkning har blitt akseptert. Dette er ikke ulikt hva som skjedde med den fryktede spanske inkvisisjonen. Jakten på kjettere ble et påskudd og virkemiddel for å forfølge alle uønskede elementer. Det høres kanskje litt paranoid ut, men det er som sagt ikke lenge siden Lund-kommisjonen avslørte at det hadde foregått omfattende overvåkning av norsk venstreside gjennom det meste av den kalde krigen. Jeg er ikke en som bruker å rope ulv om personvernet i tide og utide, men denne gangen mener jeg det er på sin plass.
(more…)

Blogging, nett og media, Norsk politikk 3 kommentarer

Skrevet av Sverre den 19.06.2009

Aasland åpner universitetene for verden

Kunnskapsdepartementet har nå kunngjort oppnevninger av nye styrer for sju universiteter og vitenskapelige høgskoler i Norge. Disse styrevervene har i Norge vanligvis vært forbeholdt nordmenn. Denne navlebeskuende trenden har regjeringen nå brutt, gjennom å utnevne svensker og dansker i 6 av de 7 styrene. Dette er etter min mening en svært positiv utvikling, og med tanke på vårt nære språklige og kulturelle fellesskap burde det være ganske uproblematisk.

Som tidligere universitetsstyremedlem selv tror jeg våre universiteter har utrolig godt av å få inn flere som kan sette noen av våre viktigste samfunnsinstitusjoner inn i et litt større perspektiv. Kanskje er dette noe av det som skal til for å få litt mer fart på internasjonaliseringen av norsk høyere utdanning? Som Trondhjemmer og NTNU-er ønsker jeg med glede Karin Röding fra den svenske eliteinstitusjonen Karolinska Institutet velkommen.

Norsk politikk, Utdanning 0 kommentarer

Skrevet av Sverre den 19.06.2009

Den neste store reformen er her!

Da var endelig sommerens store hendelse her, lanseringa av Samhandlingsreformen. Mye har vi fått vite fra før, men nå kommer alle detaljene. Og dette er en dag da jeg kan være stolt over å være medlem av Det Norske Arbeiderparti. Dette er en reform som virkelig tar folks velferd på alvor og setter innbyggerne i fokus heller enn systemet. Dette er en reform jeg har tro på.

Det kommer endelig en større overføring av ansvar til kommunene. Første punkt i å ta innbyggerne mer på alvor må være at mer av beslutningene flyttes nærmere innbyggerne selv. Dette åpner også for at helsevesenet i større grad en før også kan se på folk som innbyggere og velge å gjøre en innsats før de havner i kategorien pasienter. Alle får rett til å ha en koordinator som enhetlig kontaktpunkt for de helsetjenestene man får. Ved at 20% av de stadig eskalerende utgiftene til helseforetakene skal overføres til kommunene får vi også tettet et viktig hull i organiseringa. Nå blir det faktisk lønnsomt for norske kommuner å satse på tiltak som gjør det unødvednig å sende folk på sykehus. Dette kan både bedre lokalstyret og livskvaliteten for mange som slipper å bli sendt vekk fra lokalsamfunnet for å få behandling. Dette styrkes ytterligere ved at en mindre andel av sykehusenes spesialisthelsetjenester blir finansiert ut fra antall behandlinger. Det betyr mindre insentiv til å ta inn folk til unødige behandlinger.

Les, se og hør mer om reformen på Helse og Omsorgsdepartementets nettsider. Bjarne Håkon Hanssen  svarer på spørsmål på bloggen sin fra kl 1530 sammen med statssekretær Ketil Lindseth. Aftenposten oppsummerer også reformen.

Norsk politikk 0 kommentarer

Skrevet av Sverre den 18.06.2009

Fagbevegelsen i medieskandale?

Er LO nå innvolvert i en medieskandale? Observante hjerner på høyresiden har tydeligvis avdekket et nytt samarbeid mellom LO og en amerikansk mediegigant. Dette framgår av grafikken til Facebook-grupppen Fjern LOs økonomiske støtte til venstresiden!!

lostotte-ap

Som dere ser av figuren er LO åpenbart svært tett knyttet til nyhetsbyrået Associated Press, som tydeligvis mottar bestikkelser fra LO. Hvordan dette henger sammen med venstresiden er sikkert noe uklart, men jeg er sikker på at Sivs venner i Høyre eller KrF kan oppklare saken…

Fra verdensveven 0 kommentarer

Skrevet av Sverre den 16.06.2009

Nytt spill på fordommer selger Dagbladet

dagbladet_islamflertallBåde Dagbladet og Morgenbladet har den siste uka vært med på å blåse nytt liv i Islam-debatten, hver på sin måte. Morgenbladet prøver å få litt kunnskap inn i debatten gjennom analyse, mens Dagbladet vil ha folk til å stemme over konsekvensene av et muslimsk flertall i Norge. Ikke overraskende er i alle fall 78% av dem som gidder svare overbevist om at dette vil gjøre Norge til en Sharia-stat. Det minner litt om Per Ståle Lønnings spørsmål i sine glansdager på TV2, av typen: “Er det greit at svartinger kommer hit for å stjele våre jobber og voldta våre døtre eller bør regjeringen stramme inn på politikken? Stem nå!”

Jeg tror ikke på å fortie debatt, men den typen fordummende spill på fordommer som Dagbladet driver med har ingen annen effekt enn å skaffe FrP nye velgere. Siv Jensen ler nok hele veien til stemmelokalet. Det vi trenger er mer debatt basert på kunnskap og vilje til å forstå, og mindre “debatt” basert på nedlatende holdninger og spill på fordommer. (more…)

Blogging, nett og media, Norsk politikk 0 kommentarer

Skrevet av Sverre den 15.06.2009

Kontantstøtten må bort!

Marianne Marthinsen skriver godt på E24 i dag om kontantstøtten. Motforestillingene har blitt overgått av virkeligheten når 8 av 10 brukere av støtten i Oslo har minoritetsbakgrunn. Dette påvirker ikke tilhengerne, slik som Oslos FrP-byråder i særlig grad:

Sylvi Listhaug er byråd i Oslo, og er lei av at sosialistene «vil styre folks liv fra vugge til grav». Når hun av Dagbladet blir konfrontert med de skremmende kontantstøttetallene, svarer hun at hun ikke vil fjerne kontantstøtten fordi «noen har misbrukt ordningen». Men innvandrerkvinnene misbruker ingenting. De bruker kontanstøtteordningen akkurat slik som den var tenkt – til å gå hjemme med barna. De er faktisk den eneste gruppen som gjør det i noen særlig grad.

Den enkle sannheten om ordningen er at den motvirker likestilling, motvirker integrering, finansierer et svart marked for dagmammaer og fungerer som en unnskyldning for dårlig barnehagedekning. Det KrFs hjertebarn i veldig liten grad gjør er å fremme KrFs idylliske kjernefamilie og gi barn mer kontakt med sine foreldre. Den er heller ingen fantastisk “frihetsreform” som Venstre prøver å framstille den som. Å fjerne den er ikke å “frata valgmuligheter”, men å slutte å bruke fellesskapets penger på å få folk til å la være å bruke gode offentlige tilbud.

Det er på høy tid ordningen at ordningen avskaffes, noe jeg ikke ser for meg skje med en regjering som er avhengig av støtte fra FrP, KrF eller (mer sannsynlig) begge.

Anbefaler også Gunn Karin Gjuls tidligere blogginlegg om saken.

Norsk politikk 0 kommentarer

Skrevet av Sverre den 13.06.2009

Liten grunn til jubel i Iran

Mange kommentatorer, deriblant Carl Bildt, Dagens NæringslivAftenposten, syntes på forhånd å øyne håp om et tilsynelatende rimelig fredelig og (etter forholdene) reelt valg i Iran – på tross av alle systemets udemokratiske elementer. Dette er på tross av for eksempel de siste vurderingene fra både Freedom House og Polity IV som ikke viser noen positive trender. Andre rapporter, for eksempel en omfattende artikkel fra Reuters tidligere i år viser også at forholdene for demokrati fortsatt er svært dårlige.

Inntil videre ser det ut til at de negative stemmene treffer nærmest målet. Vi kan i dag lese i Dagsavisen at det hele bryter sammen til kaos og opptøyer. Nå slåss politiet med tilhengere av Musavi som mener det er omfattende valgfusk. Det ser ut til at det er langt å gå før Iran nærmer seg noe som ligner på stabilt demokrati.

Oppdatering: Blogger Andreas Halse kommenterer i lys av egne erfaringer fra Iran, og VG rapporterer om kaos i det deres egne journalister også har blitt slått med køller av politiet.

Internasjonal politikk 0 kommentarer

Abonner på denne bloggen:

Abonner via RSS-feed
Hva er RSS?

..eller, abonner via epost:
“In democracy it's your vote that counts; In feudalism it's your count that votes.”
‐ Mogens Jallberg
© Det politiske dyr | Theme: Politikkdyr, basert på BloggdesignsTWO av Bloggdesigns.no

Bad Behavior has blocked 1372 access attempts in the last 7 days.

Bad Behavior has blocked 1372 access attempts in the last 7 days.