Skrevet av Sverre den 28.05.2009
Ta en titt på følgende nyhetsoppslag fra norske nettaviser:
Hva var egentlig grunnen til at vi trenger så mange nettaviser?
Blogging, nett og media
Skrevet av Sverre den 28.05.2009
I går hadde fylkesråd Susanne Bratli fra Arbeiderpartiet i Nord-Trøndelag et innlegg om homofiles kår i Nord-Trøndelag. Det var et betimelig spørsmål å ta opp. Jeg har selv vokst opp i Nord-Trøndelag, og av de få åpne homofile jeg kjenner fra oppveksten min har stort sett alle flyttet ut av fylket. Nord-Trøndelag har ikke vært et enkelt sted å være homofil. Etter å ha skrevet det blogginlegget bevilget også Susanne og resten av fylkesrådet 380 000 kroner til oppbygging av nettverk for homofile i Trøndelag. Men så….
I dag kan vi lese i Trønder-Avisa hvordan fylkesråd og koalisjonspartner Johannes Sandstad (KrF) frykter at et så stort beløp kan være med å øke “homorekrutteringen” i fylket. Han er redd for den bærekraftigheten i utviklingen dersom fylket skal få for mange homofile! I et fylke der nesten alle homofile blir skviset ut er KrF mest opptatt av frykten for at flere skal bli lurt ut i homofilien. Det høres nesten ut som det er narkotikabruk han snakker om.
La oss håpe Nord-Trøndelag Senterparti ved neste valg tar seg sammen og blir til å stole på slik at Arbeiderpartiet ikke lenger trenger å være i koalisjon med fylkesråder som dette.
Norsk politikk
Skrevet av Sverre den 21.05.2009
Anders Brenna i Teknisk Ukeblad er som vanlig klar og tydelig på de problemene den norske rettsstaten (og de fleste andre land forsåvidt) har fordi både lovverket og industrien ligger langt etter samfunnsutviklingen på film- og musikkområdet.
Ulovlig fildeling er ulovlig. Det innser jeg. Men som med det meste annet av kriminalitet i Norge så er det politiets og statens ansvar å gjennomføre etterforskning og ta lovbrytere. Politiet prioriterer ikke å finne sykkelen min. Jeg har likevel ingen mulighet til å kreve å få utlevert trafikkdata fra mobilnettet i området for selv å kunne spore opp den idioten som stjal den. Hvorfor skal filmindustrien har slike rettigheter?
Det industrien i samarbeid med post- og teletilsynet og rettssystemet nå prøver seg på er en svært skummel utvikling. En trojansk hest kaller Brenna det. Et system der private aktører skal få tilgang på våre nettrafikk-data, formodentlig uten at vi nødvendigvis får se den informasjonen de får utlevert. På toppen av alt skjer behandlingen av dette i hemmelighet, slik at ikke etterforskerne skal være nødt til å avsløre metodene sine. En prinsipielt svært viktig avgjørelse som etablerer rettspraksis på et nytt felt i Norge er hemmelig. Med hemmelige begrunnelser og metoder får et digitalt privat hemmelig politi potensielt fritt spillerom til å gjennomsøke våre private data…
Snart må dette tas tak i på politisk nivå. Politikerne må bestemme om dette er et samfunnsproblem som det skal prioriteres ressurser på, eller i det minste sette rammene – i offentlighet – for hvor grensene går for overvåkning av norske innbyggeres adferd på nettet. At dette ikke blir tatt tak i eren alvorlig unnlatelsessynd, som Brenna skriver i en tidligere fyldig kommentar om denne saken:
Det er mye man kan resonnere seg frem til uten å vite med sikkerhet, men det er en ting som bør være helt sikkert i denne saken:
En så viktig prinsippavgjørelse som å åpne for at private etterforskere kan få hente ut identifiserende informasjon uten å gå via politiet hører hjemme på politisk nivå.
Vi kan ikke ha det slik at byråkratiske vedtak endrer rettspraksis uten at politikere tar en politisk diskusjon først.
I motsetning til hva enkelte hevder, dreier ikke dette seg om å beskytte kriminelle pirater. Dette dreier seg om alvorlige spørsmål knyttet til personvern på internett, og det er spørsmål som bør besvares og avgjøres av folkevalgte politikere.
Dersom det ikke skjer veldig snart, er det en skandale.
Blogging, nett og media, Norsk politikk
Skrevet av Sverre den 16.05.2009
Jeg ville vel aldri beskylde FrP for å være helhetlige eller konsekvente, men dette er helt utrolig! Etter årevis med mas fra FrP om å bruke mer oljepenger kan Christian Tybring-Gjedde nå uttale i Stortinget at de er bekymret for at Kristin Halvorsen tar for mye fra oljefondet?!? FrP tror jo aldri på fagfolk, og har alltid ment at økonomene tar feil. Når økonomene plutselig sier at det er greit å bruke oljepenger mener FrP det er feil….
Trodde ikke jeg kunne la meg overraske av FrPs inkonsekvens, men her klarte de faktisk å vippe meg av pinnen.
(Takk til Tromp som gjorde meg oppmerksom på dette.)
Norsk politikk
Skrevet av Sverre den 15.05.2009
Det satiriske nettstedet The Onion bringer følgende nyhet under overskriften “Israeli PM Debuts New Road Map For Continued Strife“:
JERUSALEM—In a historic speech before the U.N. Tuesday, newly elected Israeli prime minister Benjamin Netanyahu unveiled a comprehensive plan to extend political discord and senseless violence in the Middle East through the next 25 years. Key elements of the 60-page road map include a symbolic and ultimately fruitless 2010 regional summit, a tenuous cease-fire that will be violently broken mid-autumn by an as-yet-unnamed splinter group, a series of hope-shattering assassinations, and two untimely comas. “I intend to lead the nation of Israel out of this senseless, bitter fighting and chaos, and into a new era of organized, carefully thought-out fighting and chaos,” Netanyahu said. “If Israelis and Arabs work together, we can put off lasting peace indefinitely.” Sources close to the prime minister indicated that Netanyahu would be willing to consider Palestinian statehood if such a move led to a full-scale Mideast war.
Fra tid til annen blir jeg minnet på konflikten i Palestina, og har dårlig samvittighet på “den vestlige verdens” vegne. Den siste uken har det vært Audun Lysbakkens skildringer fra sin reise i Palestina på bloggen sin. For et par måneder siden var det Barbara Cupistis film Forbidden Childhood. Før det var det TV-sendingene fra invasjonen i Gaza. Og akkurat i dag var det dette satireinnslaget fra The Onion.
Det er alltid mulig å peke tilbake til Bibelens dager og si at dette området har en tusenårig historie med konflikt og beskrive det som en slags naturtilstand. Men ser vi på den nære historien har vi virkelig svin på skogen i forhold til å bidra til konflikten. Europas dårlige samvittighet etter 2. verdenskrig gav støtte til Sionistbevegelsen, særlig i Storbrittannia. Allerede før statens dannelse var forløperen til den Israelske hæren, Haganah, skyldig i grove overgrep mot den palestinske befolkningen. De hadde en lidelseshistorie som motivasjon, men det kan på ingen måte rettferdiggjøre det de utsatte palestinerne for.
Foreleseren jeg hadde i stormaktspolitikk bruker å si at dette er den minst viktige konflikten i det 20. århundre. Og fra et maktorientert stormaktsståsted har han selvsagt rett. Europa kunne la sionistbevegelsen få fritt spillerom i dette strategisk uviktige lille hjørnet av verden. Så lenge de ikke truet Suez-kanalen eller oljeleveransene kunne de få holde på som de ville. Og det har de virkelig fått gjort. Skruppelløse ledere i Israel har kynisk spekulert i et høyt konfliktnivå, støtte på religiøst grunnlag fra noen viktige velgere i Europa og USA og deres strategiske uviktighet i de store interessenes spill.
Så lenge grupper av religiøse fundamentalister i Norge så vel som resten av Europa og USA er de som først og fremst lar konflikten få konsekvenser for valg, er den politiske kostnaden ved å kritisere okkupasjonen stor og den potensielle fortjenesten liten. Skulle denne politiske realiteten endre seg er det et enormt problem for de elementer i den Israelske staten som ønsker at denne konflikten skal fortsette. Jeg tror ikke det er tilfeldig at det nå kommer stadige anklager om antisemittisme mot Norge. Deler av den israelske ledelsen er rett og slett livredde for at den israelske okkupasjonen ikke bare skal være noe vi rister på hodet over når vi ser det på TV, men at vi også skal stille krav til våre politikere og la det få konsekvenser på valgdagen om de ikke gjør nok. Derfor trenger de å stemple kritikk av okkupasjonen som antisemittisme – å fortsette å gjøre det til en ikke-sak i europeisk, amerikansk og norsk politikk.
Vi må sørge for at disse ropene om antisemittisme er grunnløse. Det er ikke jødene som står bak handlingene – de fleste jøder bor ikke i Israel. Det er heller ikke Israel som står bak handlingene – store deler av den israelske befolkningen gjør det heller ikke. Det er israelske ledere som gir ordre til handlingene. Det er dem og deres handlinger vi må kritisere. Vi må ikke få den vanlige israelske velger til å føle seg alene og omringet av fiender, vi må sørge for at de føler seg som en del av et verdenssamfunn og at verden rundt dem ikke kommer til å utslette Israel dersom de ikke velger ledere som Ariel Sharon, Avigdor Lieberman og Benjamin Netanyahu.
Vi har alle som velgere og deltakere i demokratiet et ansvar.
Vi må sørge for at det ikke bare er religiøse fundamentalister som stiller krav til sine politikere (også i mer enn 5 minutter etter at vi har sett et fælt innslag på Dagsrevyen), vi må sørge for at det å ikke ta okkupasjonen på alvor også har en politisk kostnad og vi må sørge for å støtte politikere som gjør en innsats, som kritiserer politikken men likevel ønsker å bygge broer til den israelske sivilbefolkningen.
Internasjonal politikk, Norsk politikk
Skrevet av Sverre den 12.05.2009
Elektronisk kunstner Snorre Valen svinger seg og SVs landsmøte i en utrolig kul mashup. Rett og slett bare skikkelig kult. Må være det beste jeg har sett/hørt siden den legendariske “Carl I. Hagen – Ukultur” som jeg desverre ikke lenger klarer å finne på nett. Det er i alle fall bedre enn Høyres reklamevideo.
EDIT: Det ser faktisk ikke ut som det er Snorre Valens egenproduksjon denne gangen. Opphavsmannen er noe usikker (den er publisert av Youtube-brukeren SVnett), men musikken er i alle fall fra Aleksander Vinter. Unge Hr. Valen skal likevel ikke undervurderes som elektronisk lydkunstner.
Fra verdensveven
Skrevet av Sverre den 10.05.2009
I etterkant av høyrefail-saken har blant andre “twitter-terrorist” Mikkel Grüner prøvd å starte en debatt om Twitter og copyright. Jeg synes det er en interessant detbatt, men er veldig uenig med standpunktet til “terroristen” som bragte det på banen.
Problemstillingen er som følger:
Er det greit at hvem som helst, også kommersielle aktører, kan importere en twitter-feed og offentliggjøre den på sine egne nettsider?
Nei, mener Mikkel Grüner:
Av en eller anden grunn irriterte det meg grenseløst. Det føltes rett og slett feil at Dagbladet så nonchalant høstet småfolks meninger om storfolk.
Mellem linjene lå det en rekke synspunkter som jeg er uenig i: At storfolks meninger er verdt penger, mens småfolks meninger bør være gratis. At man ikke engang trenger å vurdere å gi kompensasjon, at man kan bemektige seg tankene og meningene deres uten å innhente tillatelse.
Slik jeg ser det er Twitter et medium for de som ønsker å bli lest. Det er et komplett åpent medium, og ønsker du ikke at mange skal lese din tweet så bør du gå over til Facebook eller et annet medium som er tilrettelagt for at du kan begrense hvem som skal lese det du skriver.
Dersom forutsetningen er at du ønsker å bli lest, bør du bli glad, ikke sint over at andre tar tak i det du skriver og retter oppmerksomhet mot det. Etter som Twitter har tilrettelagt et API som gjør dette mulig er det også forholdsvis utopisk å se for seg at det ikke skal bli sånn.
Det er imidlertid ikke greit å direkte kopiere det noen skriver uten å kreditere dem, og det er høflig å kreditere dem hvis du videreformidler ideen bak det de skrev med egne ord. Det er imidlertid absurd å kreve eierskap til en tanke du formidler på 140 tegn. (more…)
Blogging, nett og media
Skrevet av Sverre den 10.05.2009
Dette var egentlig en kommentar til diskusjonen på innlegget “Hodet på blokka – høyrefail ” som ble så lang at jeg fant ut jeg måtte fortsette i et eget innlegg.
Det som egentlig er opphavet til hele problemstillingen er en bruker som, slik Fjellandsbø påpeker, har innrømmet at han bevisst ønsket å sabotere for denne typen bruk av twitter (en aksjon jeg personlig synes er teit, ikke pionervirksomhet for rettigheter og ytringsfrihet, men det er en helt annen sak).
Det gav i utgangspunktet Høyre 3 muligheter:
1. La det skure og gå og håpe at folk klarte å ignorere det eller at nettets selvjustis på en eller annen måte gjorde seg gjeldende.
2. Begynne å moderere/sensurere
3. Stenge twitter-feeden og satse på et annet medium (for eksempel CoverItLive-kommentarer)
Alle har sine åpenbare ulemper.
Slik det ser ut gikk Fjellandsbø for alternativ 2, men dro det i starten en del for langt og i tillegg til denne ene “terroristen” (hans egne ord) sensurerte et par andre og truet enda flere med sensur. Det var helt åpenbart at enkelte av disse ble sensurert fordi man ikke likte måten de sa ting på, ikke fordi de bevisst ønsket å sabotere. Dette førte igjen til at mange av oss twitter-brukere ikke lenger hadde tillit til feeden og heller fulgte twitter-debatten via andre kanaler. Mange av oss gjorde antageligvis det allerede.
Poenget er vel at Twitter antageligvis ikke er et veldig godt egnet medium til “åpen debatt” når man når over en viss størrelse. Den normale bruken av twitter baserer seg på at man følger tweetene til en utvalgt gruppe brukere og at man kan velge å la være å følge twittrere man ikke er interessert i.
Jeg spår en framtid der hashtags bare kommer til å være interessante i de første dagene etter at de er lansert fordi nettets spammere, scammere, phishere og idioter ganske straks vil floode en hashtag etter at den har blitt populær. Det er jo en glimrende mulighet til å få vist sin lenke til tusenvis av brukere i en fei.
Av samme grunn tror jeg nok også denne forkjærligheten hos media og partier for å vise komplette hashtag-feeds kommer til å dø ut, kanskje til fordel for et system der man ber om å bli “friend” med hlm for å få komme i feeden (som er et skritt videre fra det Høyre driver med nå). Da er vi imidlertid tilbake til et punkt der en tredjepersons oppfatning av hva som er “passende” er det som vil gjelde, og nettets frihet har blitt brutt. Det tror jeg på sikt ikke vil være åpent nok for den jevne bruker som selv vil ha makten til å bestemme på hvem sitt vås han eller hun vil høre på.
Blogging, nett og media
Skrevet av Sverre den 08.05.2009
Høyre legger hodet på blokka i sine lovnader om åpenhet på nett, skriver valgpanelet.no. Og nå er det Høyre lover skal bli “Norgeshistoriens åpneste landsmøte” i gang. Imidlertid starter de rimelig dårlig. Høyres internettredaktør, Bjørn Ove Fjellandsbø er nemlig misfornøyd med de som twittrer med hashtag #hlm, blant annet Tore Sandvik som postet lenke til et humoristisk innlegg om Per Kristian Foss på bloggen sin. Først trodde han det var mulig å moderere “Høyres side på Twitter” før han skjønte hvordan twitter fungerte og heller gikk over til å sensurere hvilke tweets som kommer inn på nettsiden til landsmøtet. Ta en titt på CoverItLive-feeden fra Arbederpartiets landsmøte – der omfattet åpenheten også meningsmotstandere.
Hvis du legger hodet på blokka er det ganske lurt å være på godfot med han med øksa…
(For den som ikke vet hva en hashtag er, så er det noe folk skriver på den sosiale tjenesten Twitter for å angi et tema for oppdateringen sin. Dette kan andre søke på eller importere til en annen nettside, for eksempel nettsiden for høyres landsmøte. Arbeiderpartiet importete alle innlegg med #aplm uten å sensurere. Høyre tør tydeligvis ikke utvise samme åpenhet med de som er merket #hlm).
Blogging, nett og media, Norsk politikk
Skrevet av Sverre den 05.05.2009
Jeg tilbragte tirsdagen på NHO Trøndelags årskonferanse, blant annet med å høre på Victor Norman fortelle om distriktsutvikling i Norge. Og han er opptatt av det ikke ut fra en nasjonalromantisk tanke om at folk og sau skal ha det fint i lag, men fordi det er nødvendig for å utnytte ressursene i Norge.
Og vi har et problem – Oslofjordregionen er den eneste regionen (i betydningen landsdel – begrepet er noe upresist) i Norge med netto tilflytting, og det er stort sett høyt utdannede mennesker mellom 20 og 30 som flytter dit fra andre regioner. I tillegg er det slik at de næringene vi forventer at skal vokse mest er de som er mest konsentrert rundt Oslofjorden. Det er de tradisjonelle næringene som i dag er spredd over hele landet. Finanskrisen kan sørge for at denne utviklingen ytterligere skyter fart – problemet kan vokse mye allerede i løpet av de neste par årene. Som Norman sa det: “Vi er i ferd med å tape, vi omstiller oss ikke fort nok!”
Blant andre ting er Norman opptatt av at staten ikke gjør vondt værre gjennom å være med på å trekke kompetente og utdannede menneskene fra distriktene til hovedstaden i stort monn. Det var en modig ting å trosse store deler av embedsverket i Oslo – ikke av hensyn til distriktene, men av hensyn til det faktum at fremtidig velstand i Norge er avhengige at vi har levende regioner. Han sa også hvor viktig det var at man ikke skilte distriktspolitikk ut som et eget hensyn som først og fremst var Senterpartiets og særinteressenes domene. Det er Arbeiderpartiet og Høyre som kan gjøre store endringer i Norge, og for å få dem til å være med må vi fokusere på at det er i nasjonens interesse, ikke bare distriktenes, at vi har levende regioner. (more…)
Norsk politikk